Begivenheden har allerede fundet sted.

Dato Tirsdag d. 8. september 2020, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Nødpenge og nationalt tilhørsforhold – en genforeningshistorie 1920

Tilmelding

I år markeres 100 året for genforeningen med Sønderjylland, hvor Nordschleswig igen kom til at høre til Danmark.

”Min mor har overladt mig en samling tyske/slesvigske nødpenge, som blev udgivet af sogneråd og kommuner under 1. verdenskrig og i tiden frem til genforeningen i 1920. Det blev for mig en anledning til at fortælle et stykke genforeningshistorie og om den propaganda, som udviklede sig på de små pengesedler frem til de folkeafstemninger, som blev afholdt op til genforeningen. Er du tysk eller dansk? De store nationale følelser var i spil, for det måtte nødvendigvis ende med en grænsedragning med et nationalt mindretal på hver side af en ny grænse. Spørgsmålet er stadig aktuelt. Skal det være de historiske rettigheder, eller folkets selvbestemmelsesret, som skal afgøre sagen. Og hvem skal overhovedet være stemmeberettiget, når den slags skal afgøres og skal man opdele afstemningen i zoner – tænk blot på Balkan, på Ukraine/Krim, Nordirland og Catalonien.”

Et foredrag af Jakob Reddersen, Hundige.

På grund af pladskrav er foredraget i kirkerummet, og der vil ikke være kaffebord